Detectivi

PRESĂ

Servicii de investigații și supraveghere
detectivacvila.ro

Shadow
Slider

Conferinţa Internaţională a Detectivilor Particulari, la Craiova


 

Timp de patru zile, în perioada 5 – 8 iunie, la Craiova, s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională a Detectivilor Particulari, un eveniment deosebit de important, care constituie o premieră naţională. Iniţiatorii acestui demers curajos, reprezentanţii Patronatului Detectivilor din România, au prezent publicului prezent la manifestare misiunea, viziunea şi valorile acestei activităţi. Aceştia se constituie într-o structură reprezentativă pentru o profesie cu un rol esenţial pe atât de multe planuri, de la simplul nivel al vieţii private până la aspecte strategice.

Detectivi


Distinşilor oaspeţi, din ţară şi din afara graniţelor, le-au fost adresate mesaje de bun venit din partea conducerii Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei municipiului Craiova, Instituţiei Prefectului judeţului Dolj, Inspectoratul de Poliţie; Curtea de Apel Craiova şi nu în ultimul rând, din partea Baroului de Avocaţi Dolj. Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată Comunicăriilor ştiinţifice. Astfel, Matthias Willenbrink, preşedintele Asociaţiei Mondiale a Detectivilor (WAD), cu lucrarea „Serviciile contra fraudă – pentru industria asigurărilor”; prof.univ.dr Iulian Fota – „Relaţia dintre securitate privată şi securitate naţională”, conf.univ.dr Florin Păsătoriu – „Investigaţiile private şi provocări şi necesităţi în materie de guvernanţă, în domeniul securităţii” şi gl.bg.dr Constantin Florea – „Consecinţele socio-economice şi juridice ale comerţului ilicit cu ţigarete care afectează interesele financiare ale UE şi ale României” . În prezidiu s-a aflat şi Dan Rusu viitor preşedinte al WAD-ului, iar în sală, preşedintele de onoare a Patronatului Detectivilor Particulari din România, chestorul Virgil Ardelean. „Acest eveniment urmăreşte să facă cunoscută activitatea detectivilor particulari din România, a organizaţiilor internaţionale din acest domeniu, de a dezbate şi de a schimba idei. Iar pe de pe altă parte, de a fi promovată şi cunoscută această profesie. Patronatul Detectivilor din România este membru al Federaţiei Europene a Detectivilor Europeni. WAD-ul este înfiinţat în 1921 şi îşi are sediul la Las Vegas, iar Federaţia Europeană în 1964 şi îşi are sediul la Viena”, a precizat George Cioacă, detectiv particular cu experienţă.

„Susţinem direct interesele membrilor”

detectivi-craiova

Preşedintele Patronatului Detectivilor Particulari din România, Constantin Sîrbu, a precizat că această conferinţă internaţională s-a desfăşurat la Craiova, pentru că aici, in Bănie este şi sediul Patronatului, începând cu data de 17 iunie 2018. Prin acest evenimentul de amploare se urmăreşte să se pună bazele Patronatului şi asta pentru că până acum au existat multe fluctuaţii, dar în ultima perioadă numărul membrilor a crescut. „Doresc acest moment să constituţie  un prim pas în relansarea Patronatului. Vorbim astăzi şi de prima Conferinţă Internaţională din România, ceea ce este foarte important. Aşadar, susţinem direct interesele membrilor prin asigurarea de servicii, facilităţi furnizarea de informaţii şi asistenţă de specialitate. Conducerea Patronatului înţelege perfect realităţile şi transformările cu care se confruntă colegii noştri, detectivii particulari şi îi felicităm pentru eforturile depuse, asigurându-i de tot sprjinul nostru”, a explicat Constantin Sîrbu, preşedintele  Patronatului Detectivilor Particulari din România.

Matthias Willenbrink

Matthias Willenbrink, preşedintele WAD :

“În termeni practici, dacă te uiţi la majoritatea sistemelor legale din întreaga lume, avem o organizaţie solidă de investigare a criminalităţii. Oricum, când vine vorba despre drepturile omului, nu prea există căi de investigare şi susţinere a acestora. Oamenii de obicei merg la un avocat şi îi roagă să îi ajute, dar un avocat are nevoie de probe, de informaţii, altfel nu poate ajuta oamenii. Din moment ce nu este vorba de un caz penal, nu există altă instanţă care să îi ajute. Detectivii particulari umplu o gaură importantă din multe sisteme internaţionale care nu pot fi de folos când vine vorba despre drepturile omului”

Prof.univ.dr Iulian Fota, fost consilier prezidenţial :

„Ce faceţi dumneavoastră aici este foarte important, pentru că această componentă a detectivilor este un sector din ceea ce se numeşte astăzi, industria privată de securitate. Iar în occident această industrie este considerată critică. Chiar dacă este privată, ea este considerată critică în ceea ce priveşte securitatea unei ţări şi a cetăţeanului. Noi în decembrie vom marca 30 de ani de când s-a prăbuşit comunismul în România şi atunci ar trebui să tragem o linie şi să vedem cum s-a dezvoltat ţara noastră. Cum ne-am mişcat, în ce direcţie ne-am dus şi din punct de vedere economic, dar şi politic. După părerea mea dezvoltarea industriei private de securitate, inclusiv această componentă de detectivi particulari, era efectiv o chestiune obligatorie. Şi dacă nu o făceam noi, o făceau alţii pentru noi, pentru că suntem într-o interdependenţă economică, afacerile se dezvoltă mult dincolo de graniţele naţionale şi dacă noi nu am fi oferit astfel de servicii, prin oamenii noştri, ele ar fi fost servite inevitabil mai devreme sau mai târziu de către entităţi private din alte state”

Cristian Şovăilă, subprefectul judeţului Dolj :

„Deşi profesia de detectiv reprezintă o adevărată tradiţie în alte state, în România aceasta a fost recunoscută şi reglementată abia în anul 2003, prin promulgarea Legii 329, când s-a creat pentru prima dată un cadru legal pentru desfăşurarea în România a acestei activităţi. Alături de calităţi precum onestitatea, corectudinea, pasiunea, munca, dorinţă şi talen, un alt aspect important al acestei profesii este ca detectivul să acţioneze doar în condiţiile legii şi să fie un adevărat profesionist atunci când îşi desfăşoară activitate”

Lucian Dindirică, reprezentantul Consiliul Judeţean Dolj :

„Vă urez un  bun venit la Craiova, în judeţul Dolj, cu speranţa că lucrurile pe care le veţi descoperi pe parcursul şederii dumneavoastră vă vor produce o impresie frumoasă şi vă vor determina să reveniţi cu plăcere, cât mai curând. Veţi găsi oameni ospitalieri, iar una dintre principalele noastre preocupări instituţionale a fost să asigurăm o cât mai largă deschidere şi o cât mai bună conexiune cu lumea întreagă, ceea ce CJ Dolj a şi reuşit, prin modernizarea şi dezvoltarea Aeroportului Internaţional Craiova şi prin stabilirea unor curse directe către metropole din Europa şi din afara ei. Consiliul Judeţean Dolj gestionează multiple alte domenii, printre care şi cel cultural, şi sperăm că, în aceste zile, veţim avea ocazia de a vizita câteva dintre obiectivele emblematice care au fost puse în valoare în ultimii ani, obiective precum Palatul Jean Mihail – sediul Muzeului de Artă sau Muzeul Olteniei, cu toate cele 3 secţii ale sale”

Stelian Bărăgan, viceprimarul municipiului Craiova :

„Trăim într-o realitate a schimbărilor extrem de dinamice şi ne bucurăm de confortul fără precedent oferit de tehnică şi tehnologie, ceea ce se resfrânge pozitiv în calitatea vieţii imediat, dar şi de durată. Vorbim în termeni noi despre un mediu de securitate privit ca un complex de condiţii, procese şi fenomene din toate zonele de existenţă interne şi internaţionale, informaţionale, politice, militare, sociale. Ele condiţionează nivelul de protecţie a cetăţeanului, a comunităţii, a statului la un moment dat, făcând necesare demersurile ample de prevederă şi de apărare cu scopul de a menţine starea de normalitate care garantează interesele naţionale de securitate”

Detectivi Craiova

Sursă articol: https://cvlpress.ro/10.06.2019/conferinta-internationala-a-detectivilor-particulari-la-craiova/